Livsstil

Gymsäsongen har börjat: så kommer du in i bra rutiner!

Hösten är här och det är dags att få ordning på träningsrutinerna efter semestern. Det kan kännas tungt att inte vara lika deffad eller lika stark som före sommarsemestern, men här kommer några tips som kan hjälpa dig att komma in i dina gymrutiner igen!

 1. Börja lätt

  Du behöver inte marklyfta lika mycket som innan sommaren direkt eller springa lika snabbt på löpbandet. Sänk förväntningarna på dig själv och kom ihåg att med rutinen kommer styrkan, kraften och konditionen tillbaka.

  Börja med korta pass med dina favoritövningar, och lägg till övningarna som du inte tycker lika mycket om efter hand.

 2. Planera ditt pass i förväg

  Om du har ditt pass nedskrivet behöver du inte stå still och se dig omkring där du kliver in i gymmet: du vet vad du är där för att göra. Följ din plan och notera hur det känns. Om övningarna eller vikterna känns för lätta: utmana dig själv mer nästa gång.

   

 3. Sätt tydliga mål

  Med ett tydligt mål i sikte blir det lättare att motivera dig själv att ta klivet in i gymmet och träna hårt. Kanske är ditt mål att lyfta en särskild vikt, nå en särskilt kroppsvikt, eller springa en sträcka på en viss tid. Vad det än är, skriv ner det och jobba mot det i etapper.

  Se till att etapperna är små nog att kännas realistiska och överkomliga inom en vecka till en månad. Sätt inte bara långtidsmål. Ett mål som endast kan uppnås över ett år kommer inte att motivera dig till gymmet varje dag. Bryt ner målet i delar som du kan ha i närmare sikte. Innan du vet ordet av är du framme på långtidsmålet ändå!

 4. Var realistisk

  Att gå till gymmet klockan fem på morgonen före jobbet brukar kännas som en bra idé… tills klockan ringer på morgonen. Lär känna dig själv och dina egna preferenser. Om du känner dig piggast och starkast tidigt på dagen, träna då. Om du å andra sidan har mer kraft på kvällen, planera dina träningspass till den tiden. Du vet bäst vad som passar dig, så lyssna på dig själv och planera efter vad du kan upprätthålla.

 5. Träna sådant du tycker är roligt

  Om du hatar varje träningspass är risken stor att du ger upp. Prova nya träningsformer och upptäck vad du själv gillar! Vad passar dig som person, och vad tar dig närmare dina målsättningar? Det är viktigt att träningen är något du kan se fram emot, åtminstone 50% av tiden. Om det känns outhärdligt, prova något nytt.

 6. Var med i en utmaning

  Det finns hundratals utmaningar på internet, och du kan utmana både dig själv och dina vänner till att köra särskilda pass, göra 100 armhävningar, springa milen, och så vidare. Om du är tävlingsinriktad kan en 30-dagarsutmaning vara precis vad du behöver för att sparka igång motivationen.

 7. Skaffa en träningspartner

  Detta är en klassiker, men det är väldigt motiverande att veta att någon väntar på dig i gymmet. Att skippa ett pass blir mycket svårare när du samtidigt måste dissa en kompis. Men kom ihåg att träna och inte bara stå vid vattenmaskinen och snacka. Pusha och passa varandra, och se till att träna hårt!

 8. Få ordning på kosten

  Om du äter tillräckligt med god, hälsosam mat kommer du att känna dig piggare och mer energisk inför dina träningspass. Om du tränar direkt efter jobbet, ta med ett extra mellanmål så att du inte är hungrig redan när du börjar träna. Fyll sedan på med protein och kolhydrater även efter passet, för att säkerställa optimal återhämtning.

 9. Unna dig bra tillskott

  Om du har svårt för att äta tillräckligt med protein efter dina pass och i allmänhet kan det vara praktiskt att ha tillgång till bra tillskott. Mass Recovery är en komplett post-workoutdryck med rätt proportion protein och kolhydrater, dessutom med riktigt god smak. Med denna produkt slipper du oroa dig för att inte återhämta dig ordentligt, även om du tränar sent på kvällen. Du kan även dricka Mass Whey som mellanmål om du vill ha lite extra protein och mättnad.

Tillygregoryb

gregoryb

Skribent och expert